Hungarian Albanian Armenian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Indonesian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Swedish Ukrainian

Kisfaludy Turisztikai Program

Vendégházunk

A sóbarlang

Viki Vendégház - Szilvásvárad

 

Köszöntjük vendégeinket a Viki Vendégház sóbarlangjában!

Teljes mértékben elérhető a száraz sóterápia jótékony hatásai .

Ne csak pihenjenek vendégházunkban , gyógyuljanak is!

 

 

A sóbarlang műszaki adatai:

 • fényterápia,
 • hangterápia,
 • tv,
 • 14m2
 • 5t sótömb
 • himalája, parajdi só
 • hőmérséklet: 19-22 fok
 • páratartalom: 60%
 • férőhely : 6 fő

 


Száraz sóterápia

Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel sóiparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pl. a tüdőgyulladás és az asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes sóbarlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a haloterápia hivatalos tudományos alapjait.

A sóbarlangok levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatású a légúti betegségek esetén. A sóbarlangban a sónak köszönhetően csíra-, vírus-, valamint baktériummentes közeg található.

 
Tartalomjegyzék:

1 Mi a sóterápia hatásmechanizmusa?

2 Mit jelent a szabályozott száraz sóterápia?

3 Miként fejti ki jótékony hatását a Sóbarlang?

4 Mely betegségek esetén javallott a kúra alkalmazása?

5 Kiknek és hány éves kortól ajánlják a sóbarlang látogatását?

6 Mennyi időt vesz igénybe és milyen gyakran érdemes a sóbarlangot látogatni?

 


Mi a sóterápia hatásmechanizmusa?

A sóterápia lényege a sóbányákéval közel azonos mesterséges klíma létrehozása azzal a céllal, hogy a sószoba sós levegőjét az ott tartózkodók belélegezzék. A belélegzett só – ha megfelelően száraz, csupán mikronnyi nagyságú és lehetőleg negatív töltésű – rátapad a légutakban, hörgőkben található szennyeződésekre és mikroorganizmusokra, dehidratálja (elvonja tőlük a vizet) és így elpusztítja őket. A légúti szennyeződéseket végül a beteg jellemzően vagy felköhögi, vagy a véráram segítségével elhagyják a szervezetet.

A folyamat rendszeres ismétlése során a légutak kitisztulnak, az immunrendszer által természetes reakcióként létrehozott gyulladás csökken.

 


Mit jelent a szabályozott száraz sóterápia?

A sóbányákéval azonos mikroklíma mesterséges létrehozására többféle technológia terjedt el. Ezek közül napjainkban valószínűleg a leghatékonyabb a szabályozott a száraz sóterápia. Ennek lényege, hogy a sószoba levegőjébe egy készülék folyamatosan beporlasztja a mikroszkopikus méretűre őrölt sórészecskéket. Ennek köszönhetően a sóbarlang sókoncentrációja a kezelés alatt közel állandó. Ráadásul a koncentráció nagyon gyorsan, gyakorlatilag a kezelés megkezdését követő néhány percen belül eléri a kívánt értéket. Külön előny, hogy folyamat eredményeképpen beporlasztott só rendkívül száraz, így dehidratációs képessége maximális. Nagyon fontos az is, hogy a száraz sóterápia révén jelentősen megnő a sószobában a negatív töltéssel rendelkező sórészecskék aránya, amelyek “előszeretettel” tapadnak rá a jellemzően pozitív töltésű szennyeződésekre, mint pl. a dohányfüst, elektroszmog stb.

A fentiek miatt – a jelenlegi ismereteink szerint – a szabályozott száraz sóterápia közelíti meg leginkább a sóbányák gyógyulást elősegítő mikroklímáját

 


Miként fejti ki jótékony hatását a Sóbarlang?

Száraz sóterápiás barlangunk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A száraz só belélegzésével elmúlnak a nehézlégzéses tünetek, kitisztul a nyálkahártya a légutakban, könnyebbé válik a levegővétel. A só dehidratálja, majd elpusztítja baktériumok, vírusokat, ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikro flórája helyreáll. A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkenti: vizet vonz magához, erősíti a váladékképzést, segíti a szennyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakodott váladék könnyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik.

 


Mely betegségek esetén javallott a kúra alkalmazása?

Mindenfajta alsó és felső légúti akut vagy krónikus gyulladt állapot kezelésében ajánlható és nagyon hatásos. A száraz sóterápia kitakarítja a lerakódott váladékokat, megnyugtatja a nyálkahártyát és fokozza a védekezőképességét további gyulladások és fertőzések ellen.

 • dohányzás káros hatásaira
 • asztma
 • allergia
 • hörghurut
 • krupp
 • nátha megfázás
 • influenza
 • arcüreg-, középfül- és torokgyulladás
 • COPD
 • valamintbizonyos bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör esetén.

 


Kiknek és hány éves kortól ajánlják a sóbarlang látogatását?

Tulajdonképpen mindenkinek, életkori megkötés nincs. E szelíd gyógymód iránt nemcsak a légzőszervi betegek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, nyugtató hatása miatt az egészséges felnőttek és gyerekek érdeklődését is kívánjuk felkelteni. Jó szívvel ajánlom a Sóbarlang használatát mindazoknak, akik a krónikus panaszaik csökkentésére, akár prevenció, utókezelés vagy csupán kikapcsolódás céljából látogatnak el hozzánk.

 


Mennyi időt vesz igénybe és milyen gyakran érdemes a sóbarlangot látogatni?

Egy kezelés 45 percet vesz igénybe, mely idő alatt folyamatos a sóbeporlasztás a barlangba. Kúraszerű alkalmazás esetén (6-12 alkalom) felnőtteknél 85-90%, gyermekeknél 90-95%-ban jelentős javulás tapasztalható. Heti 1×45 perc a sóbarlangban negyedére csökkenti a légúti fertőzéses megbetegedések esélyét.

 

A SÓ ÉLETTANI HATÁSAI

Légúti problémák

allergia, asztma, köhögés, krupp, szénanátha, légcsőhurut, arcüreg- és középfülgyulladás, megfázás, COPD és dohányzás okozta problémák kezelésére.

A levegőben lévő mikron méretű sókristályrészecskék megtapadnak a tüdőben, majd feloldódva megsemmisítik a baktériumokat, allergéneket, inaktiválják a káros mikroorganizmusokat, így megtisztítva a tüdőt, gyógyítva a szervezetet.

Évről évre növekszik az allergiás, asztmás megbetegedések száma – pontos statisztika ugyan nincs, de annyi bizonyos, hogy ma már minden ötödik gyermek szenved allergiás betegségben és egyre nő a felnőtt korban kialakuló allergiás megbetegedések száma is. Mivel Magyarországon nincsenek természetes sóbarlangok, elhoztuk Neked a Himalája tiszta levegőjét, hogy természetes módon gyógyulhass gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

 

 

Áraink:

Szállóvendégeink részére: 45 perc/nap ingyenes további használat esetén a lenti árak érvényesülnek.

Külsősvendégek részére:

Felnőtt: 1 250 Ft

Gyermek 2 éves korig: ingyenes

Diák (18 évesig), nyugdíjas: 950 Ft

Gyermek + kísérő felnött: 1500Ft

2 gyermek + 1 felnőtt: 2000 Ft

Családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek): 2600 Ft

Gyerek kiegészítő jegy (2-10 éves): 500 Ft

 

Bérletek: 10 alkalmas (8 hétig érvényes)

Felnőtt: 11 500 Ft

Diák/nyugdíjas: 9 500 Ft

1 gyermek + 1 felnőtt: 15 000 Ft

2 gyermek + 1 felnőtt: 17 500Ft

Családi belépő (2 gyermek + 2 felnőtt): 22 000 Ft


Viki Vendégház

3348 Szilvásvárad, Dózsa György utca 48.
Tel.: 06 70/ 410-8282
E-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

e-max.it: your social media marketing partner

Our website is protected by DMC Firewall!