Hungarian Albanian Armenian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Indonesian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Swedish Ukrainian

Kisfaludy Turisztikai Program

Vendégházunk

Szilvásvárad nevezetességei

Viki Vendégház - Szilvásvárad

 

Orbán ház

Egykoron az (1700-as években nemesi címet kapott) Orbán család tulajdonában lévő, ma múzeumként működő épület nagyon szép példája Szilvásvárad térség népi építészetének.
Néprajzi, őstörténeti és változó időszakos kiállítás.
Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 58-60. Tel.: 36/ 355-133

Református Kerek templom

1832-ben veszélyessége miatt lebontották a falu omladozó régi templomát Szilvásváradon. Gróf Keglevich Miklóshoz segítségével és rendeletére, 1837-ben kezdték meg az új templom építését, mely 1840. augusztus 23-ra épült fel. A templom érdekessége, hogy a gróf katolikus vallású volt, s a szájhagyomány szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri érsekkel való nézeteltérése miatt az épülő templomot a református egyháznak adta. Az építéshez nyújtott segítségét egy kikötéshez kötötte. A templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: "Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái".
Látogatási lehetőség:Keddtől-vasárnapig: 14-18 között Hétfő: szünnap
Cím: Lelkészi Hivatal, Szilvásvárad, Aradi vértanúk u. 30. Telefon/Fax: 36/ 355-360

Pallavicini kastély

A grófi kastély az 1860-as években épült a már meglévő vadászkastély mellé. Tervezője feltehetően Ybl Miklós volt. Később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át. A kastély alatti parkban olyan faritkaságokat találhatunk, mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő. Az itt lévő kis tó a patak felduzzasztásával jött létre Szilvásváradon, s a zsilipen átömlő víz hajtotta az alatta 100 méterre húzódó vízimalom kerekét.
Cím: Szilvásvárad, Park utca 6.

Ménistálló és lovas múzeum

A kastélytól alig 100 méterre, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült Szilvásváradon. Itt láthatóak a ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.
Nyitvatartás: hétfő: szünnap
Kedd - Vasárnap: 9.00h-12.00h, 13.00h-17.00h
Cím: Szilvásvárad, Park utca 8. Telefon/Fax: +36-36/ 355-232

Középkori panoptikum

A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik.
Nyitva tartás: Minden nap 9.00h-18.00h
November 1-től március 31-ig csak szombat, vasárnap.
Diákoknak, nyugdíjasoknak, csoportoknak kedvezmény.
Cím: Szilvásvárad, Buszparkoló; Tel.: +36-30/445-2075

Szalajka-völgyi Erdei vasút

A keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését Szilvásváradon. 1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak.
Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-Fatelep
Tel.: (36) 355-197, (36) 564-004, (30) 289-72-01

Szalajka-völgy

Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye Szilvásváradon található. Bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. A utat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang.

Lipicai ménes

Az első lipicai ménest 1580-ban Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára Szilvásváradon. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A faluban a lovas tanyán, és a legszebb apaállatok Palavichini orgróf parádés istállójában tekinthetők meg.

Fátyol-vízesés

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

Szabadtéri Erdei múzeum

Sok más érdekesség mellett itt látható faszénégető, fűrészüzem, az egykori sodronypálya és a vashámor is, melyben az ott található "Tilalmas a halászat ebatta" feliratú vastábla és a Kerektemplom betűi is készültek.

Erdészeti múzeum

A múzeum a régi munkaeszközöket, az erdészeteknél folyó munkákról szóló tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be Szilvásváradon.
Nyitva tartás:
január 1-étől április 15-ig: 9.00h - 14.30h
április 16-tól április 30-ig: 8.30h - 16.00h
május 1-től szeptember 30-ig: 8.30h - 16.30h
október 1-től október 31-ig: 8.30h - 15.00h
november 1-től december 31-ig: 9.00h - 4.30h
A fűtési idényen kívül minden hétfő szünnap

Sziklaforrás

A hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a kirándulók pompás szomjoltója.

Istállóskői-barlang

A forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdoaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A tűzhely kiemelése után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is, melyek közül néhány az Orbán-házban is látható.

Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. A Millenniumi Kilátó, megközelíthető gyalogosan a Szilvásváradi Fedett lovarda mellől induló Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapat-hegyi parkolótól, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Kárpátok Őre

A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre Szilvásváradon. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit. Az akkori sorsfordító időkben ezzel is védte a Kárpát-medencei magyarságot. Amíg ez a védelmi rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni. Köszönhetően a Kárpátok Őreinek.

Millenniumi Tanösvény

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. A község parkolójában található információs tábla, elvezeti az érdeklődőket az útvonal kiindulópontjáig. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

e-max.it: your social media marketing partner

DMC Firewall is a Joomla Security extension!